Panelgesprek rond Circulaire Verlichting

Duurzame opstap richting smart society

Signify, voorheen Philips Lighting, zit op donderdag 7 februari in het licht van Vakbeurs Openbare Ruimte met diverse partijen rond de tafel om hun ervaringen met en standpunten over circulaire economie en verlichting te horen. Met dit panelgesprek krijgen bedrijven, steden en koepelorganisaties waardevolle inzichten rond de opportuniteiten en milieuvriendelijke mogelijkheden die circulariteit met zich meebrengen. In tegenstelling tot een lineair model – waar productie en recyclage leidt tot afval – worden bij het circulaire concept zo veel mogelijk schaarse grondstoffen en materialen opnieuw gebruikt. Circulariteit en circulaire verlichting in het bijzonder zijn namelijk geen modewoorden, maar bieden overheden en privébedrijven een oplossing voor volgende uitdagingen:

1.Als stad met een klein budget de milieudoelstellingen van 2030 halen
In tijden van verstedelijking, besparingen en klimaatdoelstellingen is het budgetteren van een gemeente of stad meer dan ooit een huzarenstukje. Efficiënter omspringen met energie en circulaire verlichting omarmen is een stap in de goede richting. Wist je dat verlichting 40% van alle energie verbruikt? En dat overheden, steden en gemeenten door over te schakelen naar (geconnecteerde) LED-lampen voor openbare verlichting hun energiefactuur van publieke ruimten en gebouwen tot 75% kunnen laten zakken?

Met 'Light as a Service' krijg je zelfs duurzame LED-verlichting zonder te investeren: wij bieden een volledige 'end-to-end'-aanpak, inclusief het ontwerp, de bouw, de exploitatie en het onderhoud van de verlichtingsinstallatie.

Met 'Circular lighting' gaan we nog een stap verder door een dienst aan te bieden met maximaal hergebruik van apparatuur en zoveel mogelijk behoud van grondstoffen. Signify neemt de herstellings- en vervangingswerken van lampen en armaturen voor eigen rekening. Zo betaalt de consument enkel nog voor het licht. Dankzij die circulaire filosofie krijgen lampen en armaturen een tweede, nog meer energiebesparend leven: voordelig voor de consument en vriendelijk voor het milieu.

2.Met circulaire verlichting de smart society introduceren binnen je bedrijfs- of overheidsmuren
Circulaire verlichting houdt in dat lampen en armaturen een tweede, maar ook slimmer leven krijgen. Dankzij innovatieve technologieën die connectiviteit en dataverzameling mogelijk maken, creëert Signify zo ook opportuniteiten die een transformatie naar een smart society versnellen. Concreet worden woningen, bedrijfskantoren en overheden duurzamer, slimmer en veiliger doordat Signify de data die lampen en armaturen via sensoren verzamelen, handig inzet. Zo zal de politie in de toekomst automatisch oproepen binnenkrijgen van slimme lantaarnpalen die een harde knal of aanhoudend rumoer op straat waarnemen. Weldra kunnen innovatieve armaturen via sensoren ook de temperatuur of het licht regelen in kantoren, als de laatste persoon die de kamer verliet de verwarming en het licht vergat uit te zetten.

Tenslotte maakt binnenkort ook Li-Fi zijn intrede: draadloos internet via licht. Aangezien niets sneller gaat dan licht, doet Signify onderzoek naar de ontwikkeling van ledverlichting die ook internetconnectiviteit aanbiedt. Door de snelheid van het knipperen van de ledverlichting aan te passen, kunnen straks data worden verstuurd naar aangepaste laptops en elektronische apparaten via licht in de plaats van via radio- en microgolven.

Het panelgesprek vindt plaats om 15:00u op het terras op de beursvloer.

Kan u niet aanwezig zijn in Brussel? Geen probleem, registreer u hier om de lezing online te volgen.

  • "De enige beurs in België in ons vakgebied. De diversiteit van het aanbod heeft mij zeer aangenaam verrast."